Bylinky

Anýz – tak trochu neprávem opomíjená bylinka a koření

Anýz (Pimpinella anisum) je jednoletá bylina z čeledi mrkvovitých. Pochází z Egypta a Sýrie. Pěstuje se ve Středomoří, Indii, Mexiku, v Moldávii i na Ukrajině. Proč je dobré znát anýz, jeho léčivé účinky a využití jako koření? Dočtete se v následujících řádcích.

Anýz jako léčivá bylina

Anýz je velmi užitečná a léčivá bylina: 

  • podporuje sekreci žláz, 
  • má baktericidní účinky,
  • omezuje tvorbu plynů,
  • urychluje trávení,
  • podporuje chuť k jídlu,
  • anýzový čaj ulehčuje odkašlávání.

Anýz jako koření

Jako koření se používají především semena anýzu, která se sklízejí v srpnu a září mírně nedozrálá. Je třeba je dosušovat.

  • Kromě semen lze používat také nezralé okolíky anýzu ihned po odkvětu při nakládání zeleniny a ovoce nebo do marinád. Rozhodně by neměl chybět při nakládání červené řepy a červeného zelí. 
  • Mladé listy anýzu lze použít do salátů z jablek. 
  • Semeno anýzu se používá také v pekařství a cukrářství při pečení chleba, bílého pečiva a cukrářských výrobků (rozdrcené semeno se mísí do těsta). Používá se také do sladkokyselých omáček, sladkých jídel (kompoty, želé a zavařeniny) a někdy i do zeleninových a mléčných polévek a kaší.
  • Tradičně se anýz a jeho silice používají při přípravě likérů, domácích šťáv a sirupů, nálevů, piva, kvasů a medoviny.

Anýz – “protipachové” koření

Anýz je také vynikající pomocné koření, které lze rozsáhle použít k odstranění různých nepříjemných pachů a specifických vůní nežádoucích v připravovaném jídle. V takovém případě se anýz použije při předběžném zpracování potraviny, nebo na začátku přípravy jídla. Poté, když anýz splní svoji funkci, je třeba jej odstranit a do jídla přidat ta koření, která chceme použít nebo která se tradičně používají.

Anýz zbavuje specifického pachu například ryby, masa, oleje (bavlníkový, slunečnicový, konopný …) a rovněž s jeho pomocí můžeme napodobit pravý provensálský olej. Jak?

Falešný provensálský olej – výroba

  • Slunečnicový olej nalijte do suché, předehřáté nádoby ve vrstvě 1,5 až 2 cm. 
  • Zahřejte na prudkém ohni. Olej však nesmí vzkypět!
  • Do rozpáleného oleje nasypte čajovou lžičku anýzu. Jakmile olej zbělá, slijte ho a ochlaďte. 

Získaný olej ztratí specifickou vůni a pachuť slunečnicového oleje, získá naopak vůni velmi příjemnou. Používá se do salátu a rybích omáček.

Anýz si můžete vypěstovat i na své zahrádce

U nás se anýz pěstuje hlavně na jižní Moravě a Slovensku. 

Na zahrádkách se anýz může s úspěchem pěstovat ve všech teplejších polohách. Určitě všude tam, kde se pěstuje vinná réva. 

  • Vyžaduje lehčí, suché půdy. 
  • Vysévá se počátkem dubna do řádků vzdálených 30 cm. 
  • Péče o porost spočívá v pletí a okopávání. 

Anýz se sklízí v době, kdy semena v okolících hnědnou, to znamená v červenci až srpnu. Pozor, semena snadno vypadávají. Na zahrádce lze anýz sklízet postupně jak dozrává.

Tak co, vypěstujete si svůj vlastní anýz i vy?

Milena

Tak to jsem já. Milena. Ta, co píše.

Související články

Back to top button