O tom, že „bez práce nejsou koláče“, jste již jistě slyšeli jako děti od svých rodičů nebo od kantorů ve škole. Je to samozřejmě tvrzení pravdivé, neboť kdo je snaživý a pilný, jistě se mu jeho aktivita v budoucnu vrátí.
V životě však nastávají i situace, kdy se snažíme práci usnadnit, aby ty pomyslné koláče bylo možno jíst s vynaložením minimálního úsilí. Jedním z příkladů se může stát nakličovací miska.
Klíčíte více semen najednou – když lidé dříve nechali vzejít hrách, potřebovali k tomu jednu keramickou mísu nebo talíř. Když se rozhodli nechat klíčit ještě čočku, ječmen, pšenici a rukolu, potřebovali další čtyři talíře, a pokud jich v chudé vesnické domácnosti nebylo zrovna nazbyt, klíčení ostatních semínek muselo počkat. V plastové biomisce je to mnohem snazší, ta sestává ze tří misek nad sebou, pod nimiž je dole miska na odkapávání přebytečné vody, takže můžete do každé z nich uložit jiný druh semínek.
Semínka si nepřekáží – Klíčení semínek v jednotlivých patrech probíhá nezávisle, navzájem se neovlivňují, a tak můžete každý den pozorovat přírůstky a těšit se, až budou vhodné ke konzumaci.
Materiál misek je způsobilý po zdravotní stránce – podobně, jako u sklenic na klíčení, jde o zdravotně nezávadný materiál, v tomto případě plast, potravinářský akrylát (polymethylmetakrylát PMMA), navíc prověřený mnohaletými zkušenostmi tisíců zájemců o klíčení semen, kteří misky používají pravidelně.
Nepotřebujete žádné odborné znalosti – jen byste měli vědět, že z fazolí můžete nechat vyklíčit pouze druhy adzuki a mungo, protože ostatní fazolová semena jsou zasyrova mírně jedovatá. Všechna další semínka jedlých rostlinných druhů si ovšem můžete s klíčky dopřát třeba denně. Naklíčená semena jsou přímo nabitá živinami, a tak jich stačí sníst každý den pouze velmi malé množství, přibližně jednu až tři polévkové lžíce.