Pokud jste již vyzkoušeli kdejakou dietu a všechny končily jojo efektem nebo u vás nefungovaly vůbec, je tu ještě jedna možnost, jak se najíst dosyta, bez hladovění, a přesto snižovat tukové zásoby. Jak je to možné? Vsaďte na glykemický index!
Že jste ještě o dietách, které se řídí glykemickým indexem neslyšeli? Zní to možná trošku odborně a záhadně, ale nebojte se. Ve skutečnosti jsou to právě diety založené na sledování glykemického indexu potravin, které už mnoha lidem pomohly shodit nadbytečné kilogramy, a navíc zdravě.
Zdravé hubnutí = zdravá výživa
Opravdoví odborníci na výživu se shodují v tom, že člověk, který chce zhubnout musí sledovat svůj příjem a výdej energie. I když se v poslední době internet množí dietami, které upřednostňují konzumaci některých potravin na úkor jiných, obecně se při dodržování zdravé výživy nedoporučuje vynechávat ze své stravy tuky, sacharidy ani bílkoviny. Je třeba samozřejmě konzumovat ty, které jsou pro organismus nejpřínosnější.
Zákeřnosti hubnutí
Položili jste si někdy otázku, proč někdo hubne a vy ne, i když přijímáte stejný počet kalorií? Rozdíl může být v glykemickém indexu potravin, které jste zkonzumovali.
Záhadný glykemický index
Glykemický index = číslo, které vyjadřuje účinek dané potraviny na zvýšení hladiny cukru v krvi. Porovnává se s referenční potravinou, kterou je obvykle glukóza (GI = 100). Čím vyšší glykemickou hodnotu potravina má, tím rychleji po její konzumaci stoupne hladina cukru v krvi. A přesně to při redukční dietě nepotřebujete. Proč?
- Když stoupne hladina cukru v krvi příliš rychle, tělo to zaznamená a přebytečnou energii uloží v podobě tuku.
- Zároveň ve velmi krátkém čase srazí hladinu cukru dolů a vy to pocítíte jako “vlčí” hlad, případně jako mrzutou náladu po dobrém obědě. A už saháte po koblize, čokoládě nebo bonbonu.
Zapamatujte si
Zařazujte do svého jídelníčku potraviny, které mají glykemický index pod 55, vyhýbejte se potravinám s glykemickým indexem nad 70.
- Výhodou potravin s nízkým GI je to, že vás zasytí na delší dobu a zabrání rychlému a velkému kolísání cukru v krvi.
- Výška glykemického indexu je ovlivněna nejen vzájemným poměrem bílkovin, tuků a sacharidů, ale i způsobem úpravy potraviny, obsahem vlákniny, velikostí porce a podobně.
Při redukční dietě podle GI byste měli snížit příjem sacharidů s vysokým glykemickým indexem a konzumovat více bílkovin a sacharidů s nižším glykemickým indexem.
Příklad:Pokud postavíte dietu na denním energetickém příjmu 5000 kJ, měli byste konzumovat přibližně 135 g sacharidů, 40 g tuků a 70 g bílkovin.