Pravý černý pepř, který je nejznámější, se jmenuje pepřovník černý neboli Piper nigrum, roste jako liána. Dorůstá 6 až 8 metrů a obvykle začíná plodit třetím až pátým rokem. Vytváří dlouhé pěkné hrozny, v nichž bývá 20 až 30 tolik oblíbených kořenících kuliček.
Záhada barvy pepřových kuliček
Barva pepře záleží na stupni zralosti plodů.
- Mohou se sklízet ještě nezralé, zelené plody (kuličky), pak se nakládají (stejně jako červené) do slaného nebo octového nálevu. Pokud však zelený pepř ponoříte do vařící vody a necháte usušit, vznikne klasický černý pepř.
- Botanická zralost plodů (kuliček) je červená. I v barvě červené se může pepř sklízet – buď se přímo suší, nebo se naloží.
- Když necháme červené plody zfermentovat a odstraníme z nich červenou slupku, budeme mít pepř bílý.
Do kuchyně tedy získáme hned čtyři druhy pepře z jedné rostliny: pepř zelený, červený, černý a bílý.
Jak pěstovat pepřovník doma
Nejlépe by rostlinám bylo v tropickém skleníku, kde je průměrná teplota 20 stupňů Celsia a vysoká vzdušná vlhkost. Pepřovník černý ani další druhy pepřů nejsou mrazuvzdorné, takže potřebují pokojové podmínky.
Zanthoxylum piperitum – sečuánský pepř, žlutodřev peprný nebo tasmánský pepř – tasmannia lanceolata tolerují pokles teploty i k10 stupňů Celsia při omezené zálivce. Ale pravý pepřovník je opravdu teplomilný. V bytě ho můžete pěstovat tak, že ho budete vyvazovat například ke kokosové tyči a občas rosit. Jinak je pěstování podobné jako u orchidejí.
Další druhy pepřovníků
- K dalším druhům patří například thajský listový pepřovník – Piper sarmentosum, u něhož se sklízí krásné, lesklé, šťavnaté, křehké listy a používají se nasekané do salátů či polévek.
- Zajímavý je i tasmánský pepř – Drimys lanceolata pocházející z Austrálie. Z něj se používají listy i plody. Listy však ochutnávejte velmi opatrně, jsou totiž silně aromatické a pro někoho až dráždivé.
Jak je to s léčivostí pepře
Pokud bychom plody nechali přezrát, ztratíme jak aroma, tak připisované léčivé vlastnosti. Které to jsou?
- Pepři se připisuje afrodiziakální účinek,
- pepř stimuluje srdeční činnost a oběhový systém,
- pepř podporuje činnost jater,
- v mírných dávkách příznivě dráždí žaludeční sliznici a ovlivňuje metabolismus,
- tento přírodní zázrak působí močopudně a má i další přínosy pro naše zdraví.
Náš tip
Zanthoxylum piperitum – sečuánský pepř, žlutodřev peprný je rostlina pocházející z Asie. U té se dají používat jak listy, tak i plody. Rostlina tvoří hezké kmínky, takže se z ní dá vypěstovat zajímavá pokojová bonsai. Když se vhodně zastřihuje, udělá krásnou korunku.