Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Zdravé recepty

Jak zpracovat šípky plné vitamínů? Třeba na šípkovou marmeládu.

Při podzimních procházkách určitě narazíte na keř obsypaný červenými šípky, které vás mohou během podzimu a dlouhé zimy udržet fit. Neváhejte, a naplňte jimi tašku, igelitku, košík a třeba i kapsy. Věřte, stojí to za to.

Věděli jste, že šípky obsahují více vitamínu C než citron?

Dále mají tyto přínosy:

  • Pomáhají chránit nejen před viry, ale působí jako skvělá prevence proti dalším nemocem, pomáhají budovat imunitu a chrání před rakovinou? 
  • Mají během depresivního chladného podzimu a zimy další příznivé účinky – dodávají potřebnou energii, potlačují únavu a působí antidepresivně
  • Zpomalují stárnutí, mají pozitivní účinky na močové cesty, cukrovku, játra, kardiovaskulární systém; potlačují záněty? 

Dnes vynecháme šípkovou klasiku – šípkový čaj (recept ne správně připravený šípkový čaj najdete v kategorii „Bylinky“). Dnes si uvaříme šípkovou marmeládu. Pojďme na to.

Šípková marmeláda

Budete potřebovat:

Co nejvíce vyzrálých šípků – 3, 4, 5 kg; přibližně 1 kg krystalového cukru a krapet vody. 

(Možná se vám zdá, že nasbírat 5 kg šípků je naprosté šílenství. Ale když to zkusíte, zjistíte, že to vůbec není tak strašné. Hmotnost syrových, neusušených šípků naskakuje poměrně rychle.)

Postup:

  • Šípky nasypte do kbelíku nebo velkého hrnce a důkladně je umyjte. Čím déle je budete propírat, tím rychleji zbavíte plody zbytků okvětí. 
  • Teď přijde ta nejpiplavější část celé práce. Každý šípek musíte naříznout a vydloubat z něj semínka a chloupky. Zbyde dužina se slupkami. (Moje babička měla na přípravu šípkové marmelády starý mlýnek. Nahoru se sypaly šípky, a z otvoru lezla čistá šípková dužina. Jenže, kde ty loňské sněhy jsou! Nebo snad víte o podobném mlýnku, který se dá koupit i dnes? Dejte vědět!)
  • Dužinu se slupkami rozmixujte dohladka. Aby to šlo lépe, před mixováním přidejte trošku vody.
  • Zvažte množství připraveného rozmixovaného šípkového „protlaku“ a přidejte stejné množství cukru. Tedy poměr 1:1.
  • Směs šípkového protlaku a cukru pak za stálého míchání vařte na velmi mírném ohni do zhoustnutí. Jakmile zjistíte, že kapka marmelády dokáže po vychladnutí na talířku ztuhnout, je zdravá dobrota je hotová.
  • Teď už stačí vroucí marmeládu nalít do malých uzavíratelných skleniček, ty uzavřít víčky a skleničky otočit dnem vzhůru

Marmeládu skladujte na suchém a tmavém místě. Velké množství vitamínu C si sice nezachová, ale spoustu minerálů a dalších cenných látek v ní zůstane. Můžete ji proto konzumovat nejen na vdolkách, lívancích a palačinkách, ale také mlsat jen tak lžičkou jako vynikající lektvar.

Milena

Tak to jsem já. Milena. Ta, co píše.

Související články

Back to top button