
Už tisíce let je cibule osvědčeným prostředkem proti mnohým neduhům. Pravděpodobně to bude jedna z prvních pěstovaných plodin. Vrací nám zdraví a odolnost. Jsou jí plné obchody, je levná a v domácnosti dobře skladovatelná.
Význam cibule v dávných časech
Cibule pochází z Asie. Nejprve se používala v Číně, Indii, Pákistánu a Íránu, odkud se rozšířila do celého světa. V Egyptě byla cibule předmětem uctívání. Nesměla chybět na žádné hostině, či obětním oltáři. Římané konzumovali cibuli pravidelně a vozili si ji i do svých provincií v Anglii a Německu.
- Výhodou cibule bylo to, že měla delší trvanlivost než ostatní potraviny v daných časech, byla tudíž jednoduše přenositelná, převozitelná.
- Její pěstování bylo nenáročné.
- Sloužila jako prevence žízně, mohla se sušit a uchovávat pro pozdější potřebu.
Druhy cibule
Cibuli najdeme ve třech barevných provedeních – žlutou, bílou a červenou. Přibližně 87 % tvoří produkce žluté cibule, 8 % připadá na červenou a pouze 5 % tvoří bílá odrůda.
- Žlutá cibule je charakteristická svou ostrou a výraznou chutí, a proto je vhodná do vařených jídel.
- Červená cibule plní především estetický význam, je sladší a výborná pro přípravu salátů, či jiných čerstvých pokrmů.
- Bílá cibule je používána především v mexické kuchyni.
Přírodní léčba cibulí
- Cibule obsahuje velké množství alicinu a jiných sirných sloučenin, které mají silný antibakteriální účinek na sliznice, pomáhají předcházet infekcím a chrání jemné a citlivé epitelové buňky.
- V ledvinách, močovém měchýři a vlastně v celých močových cestách likviduje a léčí záněty.
- Cibule patří k nejlepším prostředkům na snížení krevního tlaku.
- Díky vysokému obsahu železa stimuluje krvetvorbu a zajišťuje životně důležitý transport kyslíku do buněk.
- Preventivně působí proti změnám v cévách, zlepšuje prokrvení, léčí hemeroidy a onemocnění cév.
- Kromě toho snižuje hladinu tuků v krvi, stimuluje produkci stresových hormonů, zvyšuje libido a povzbuzuje mozkovou činnost.
A co vy? Máte doma dostatečnou zásobu této “zázračné” a levné zeleniny?