Přírodní léčba

Koupíte ji v supermarketech celoročně, a za pár kaček aneb co dokáže ředkvička

Ředkvička je zelenina, která roste po celém mírném pásmu. Zmínky o ní pocházejí i ze starověkého Egypta. Otroci pracující na pyramidách prý ředkvičku dostávali jako odměnu. Známe červené, bílé i černé sorty. U nás se vyskytují jarní i letní druhy. Pokud ji nepěstujete na vlastní zahradě (teď už by to ani nešlo), běžte na trh nebo navštivte oddělení zeleniny v nejbližším supermarketu a tento lék si dopřejte každý den. Nebudete litovat!

Ředkvička a její blahodárné účinky na lidské zdraví

Kromě toho, že je velmi dekorativní složkou jídla, má výrazně blahodárné účinky. Oblíbená miniaturní kořenová zelenina ničí bakterie, uvolňuje hleny, mírní kašel, zmírňuje pálení žáhy, odstraňuje zácpu a plynatost. Čistí ledviny a močové cesty, čímž zabraňuje tvorbě ledvinových a močových kamenů. Pomáhá při prevenci rakovinových onemocnění. Používá se při léčení onemocnění žlučníku, žaludku i průdušek.

Éterické oleje v ředkvičkách podporují tvorbu žluči a urychlují zažívací proces. Ředkvička obsahuje vitamíny C a B. Snižuje hladinu cholesterolu a tuků v krvi. Dodává nutriční látky na krvetvorbu a růst buněk. Má schopnost aktivizovat nervy a mozek.

Jak konzumovat ředkvičku?

Ideální je jíst ředkvičku syrovou. Tehdy je nejúčinnější proti škodlivým bakteriím a plísním, které sídlí už na jazyku a sliznici ústní dutiny i dalších vnitřních tělesných partií. Další boj pokračuje v žaludku a střevech. Tyto antibakteriální a antimykotické účinky se projevují pálením, které vyvolává hořčičný olej.

UPOZORNĚNÍ!

Ředkvička patří k nejvíce kontaminovaným druhům zeleniny. Pokud je hnojena dusíkatými hnojivy, dostává se do ní množství solí kyseliny dusičné (dusičnany). V lidském těle se tyto látky mění na dusitany, které s aminokyselinami bílkovin vytvářejí jedovaté karcinogenní nitrosaminy.

Milena

Tak to jsem já. Milena. Ta, co píše.

Související články

Back to top button