
Běžnými základními způsoby přípravy nápojů z léčivých čajů jsou výluh a nálev, méně vhodným, ale z neznalosti nejčastěji používaným způsobem je odvar. V dnešním článku se zaměříme na výluh.
Výluh
Výluhem rozumíme opatrné vyluhování látek rozpustných ve vodě za obyčejné teploty. Tento postup, kterým co nejvíce šetříme rozkládající se a těkavé látky, se však nehodí pro všechny léčivé byliny.
Jak připravit výluh
- Odměříme předepsané množství vody (většinou obsah jednoho šálku), vhodíme do ní určené množství sušené léčivé byliny (drogy) nebo sušené bylinné směsi (většinou jednu plnou lžičku), zamícháme a necháme stát asi 8 hodin, obyčejně přes noc.
- Ráno scedíme a čirý nápoj podáváme nemocnému. Chceme-li podat nápoj teplý, stačí jej opatrně zahřát, nejlépe postavením nádobky s výluhem do teplé vody.
- Nápoj lze pít i chladný, takže pak působí současně osvěživě i léčivě.
Někdy lze louhování provádět i déle, nikdy však ne více než 24 hodin, neboť by mohlo dojít ke škodlivému kvašení.
Jak louhování urychlit
- Vyluhování lze urychlit, nebo lépe, zesílit, použijeme-li vody předehřáté asi na 30 až 40 stupňů Celsia.
- Obsah přikryté nádobky občas promícháme krouživým pohybem, čímž se vyluhování také urychlí.
Byliny vhodné pro přípravu výluhu
- Výluhem připravujeme nápoje především z bylin obsahujících slizy – například proskurníkový (ibiškový) kořen, lněné semínko a podobně. K vyluhování slizu dostačuje doba i kratší než výše uvedená, asi půl hodiny.
- Velmi vhodné je připravovat tímto způsobem také výluhy z bylin obsahujících silice – květenství heřmánku, květy lípy nebo levandule, plody anýzu, kmínu nebo fenyklu, listy meduňky, máty peprné a kadeřavé, šalvěje a podobně. Poněvadž právě silice mají osvědčený léčivý účinek, nacházíme siličné drogy v nejrůznějších čajích používaných například při onemocnění dýchacích cest, trávicího ústrojí (žaludku, žlučníku, střev), při onemocnění cest močových a podobně.
Výluh se připravuje také z natě třezalky nebo listí ořešáku.