Houbařská sezóna je stále v plném proudu. A protože houby jsou zdrojem draslíku a dalších důležitých stopových prvků, představíme si dnes časově poněkud náročnější recept na slaný houbový koláč. Pokud na houby nechodíte, nevadí. Vystačíte si s hlívou ústřičnou a žampiony, které určitě koupíte i ve vašem supermarketu.
Slaný houbový koláč
Na těsto budete potřebovat
500 g celozrnné pšeničné mouky, jednu kostku droždí 42 g, 0,25 l vlažné vody, 250 g másla, 1 vejce, 1 lžičku soli.
Na náplň budete potřebovat
1 kg nasbíraných hub (nebo 500 g hlívy ústřičné a 500 g žampionů), 1 chemicky neošetřený citron, 500 g cibule, 2 stroužky česneku, 2 svazky petrželové natě, 2 lžíce oleje, 250 g šlehačky, sůl, čerstvě mletý bílý pepř.
Kromě toho si připravte
1 žloutek, 2 lžíce mléka.
Postup
- Mouku prosejte do mísy. Uprostřed udělejte důlek. Do důlku nasypejte rozdrobené droždí a rozmíchejte se 4 lžícemi vlažné vody a trochou mouky z okraje. Tento kvásek nechte v zakryté nádobě při pokojové teplotě 15 minut kynout.
- Kvásek smíchejte s ostatní moukou. Ve zbylé vodě nechte rozpustit 50 g másla a přidejte s vejcem a solí do těsta. Hnětačem vypracujte vláčné těsto, které se nelepí ke stěnám mísy. Nechte přikryté v chladničce asi 12 hodin kynout, dokud se objem těsta nezdvojnásobí. Zbývající máslo nakrájejte na vločky a dejte rovněž chladit.
- Z těsta vyválejte asi 1 cm silný obdélníkový plát. Na polovinu plátu rozložte vločky másla. Zakryjte druhou polovinou a na podélné straně přimáčkněte; na užších stranách nechte otevřené.
- Plát těsta položte tak, aby delší strana byla vpředu, a vyválejte podlouhlý plát asi 0,5 cm silný. Obě užší strany přeložte dovnitř; měly by se uprostřed dotýkat. Plát ještě jednou užšími stranami přeložte dovnitř; vzniknou čtyři vrstvy těsta.
- Těsto přikryjte utěrkou a nechte v chladničce asi 30 minut odpočívat, potom znovu podle výše uvedeného popisu vyválejte, přeložte a dejte chladit.
- Výše uvedený postup opakujte ještě dvakrát až třikrát.
- Během chlazení těsta připravte náplň.
- Houby jemně nakrájejte. Citron omyjte, osušte, okrojte asi 5 cm dlouhý kus kůry a jemně nakrájejte. Šťávu vymačkejte a smíchejte s houbami. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nasekejte. Petrželku rovněž jemně nasekejte.
- Na velké pánvi rozpalte olej. Cibuli a česnek na mírném ohni smažte, dokud nezesklovatí.
- Přidejte houby a citronovou kůru a na prudkém ohni za stálého míchání asi 10 minut smažte. Po částech přidávejte šlehačku a nechte zhoustnout.
- Pánev sundejte z plotýnky, houby osolte a opepřete, smíchejte s petrželkou a nechte vychladnout.
- Z těsta vyválejte asi půl cm tlustý plát. Žáruvzdornou formu o objemu asi 2,5 litru položte na plát a vykrojte tvar, který by měl být o něco větší než forma. Uprostřed plátu udělejte malý otvor, aby mohla unikat pára.
- Zbytek těsta složte, znovu vyválejte a vyložte jím vnitřek formy. Naplňte houbovou směsí. Vykrojený plát těsta položte navrch a po krajích lehce přimáčkněte. Žloutek smíchejte s mlékem a těsto potřete.
- Koláč zasuňte na spodní lištu nepředehřáté(!) trouby. Pečte zhruba při 220 oC asi 45 minut.
Koláč podávejte horký. Jako příloha se nejlépe hodí salát. Vzhledem k tomu, že recept je časově poněkud náročnější, doporučuji vypracovat si rovnou dvojitou dávku těsta a polovinu zamrazit na příště.