Milovníci vonného koření a bylinek už jistě slyšeli o anýzu vonném (Pimpinella anisum), jednoleté bylině z čeledi mrkvovitých, nověji miříkovitých. Jiným druhem rodu Pimpinella je bedrník obecný (Pimpinella saxifraga). Kdysi byl považován za lék proti všem nemocem a jako koření se pěstoval ve všech venkovských zahradách. Na rozdíl od anýzu je bedrník obecný vytrvalá rostlina.
Pijme pivo s bobkem, jezme bedrník …
Z někdejší slávy bedrníku víceméně zůstaly jen lidové písničky o tom, že nebudeme stonat a mřít, budeme-li pít pivo s bobkem a jíst bedrník. V italské a francouzské kuchyni, stejně jako ve Španělsku, se bedrník používá dosud.
Co byste měli vědět o bedrníku
- Mladé nasládlé listy bedrníku mají ostrou, kořeněnou chuť.
- Kořen bedrníku se dříve používal při domácí výrobě piva.
- Významný je léčivý účinek bedrníku, který zlepšuje dýchání. Měl by se proto na naše zahrádky vrátit.
Bedrník se pěstuje podobně jako andělika lékařská, o které si povíme v některém z příštích článků.
V dnešním článku se ještě na skok vrátíme k příbuznému bedrníku – k anýzu vonnému. Představíme si zajímavý a zdravý recept na mrkvový piškot s anýzem. Chybět nebude ani skořice a mletý hřebíček.
Mrkvový piškot s anýzem
Ingredience
400 g mrkve, 400 g cukru, 2 žloutky, 1 bílek, 75 g másla, 2 lžíce až 80 g polohrubé mouky (závisí na šťavnatosti mrkve), 1 lžička anýzu, 1 lžička citronové kůry, 1 lžička skořice, mletý hřebíček, půl balíčku kypřícího prášku, smetana ke šlehání
Postup
- Mrkev nastrouháme na jemném struhadle, dáme do porcelánové nebo skleněné nádoby, zasypeme pískovým cukrem a necháme stát, dokud se cukr do mrkve zcela nevsákne.
- Rozetřeme žloutky s máslem a mletým kořením, spojíme s mrkvovou hmotou, přidáme mouku, ušlehaný bílek a vymícháme těsto jako na lívance.
- Nakonec přidáme kypřící prášek.
- Těsto rozložíme na vymazaný a vysypaný plech, případně plech vyložený pečícím papírem, ve vrstvě silné 1 až 2 cm.
- Pečeme v troubě na mírném ohni 40 minut.
- Hotový piškot vyndáme z trouby a posypeme práškovým cukrem, případně ozdobíme šlehačkou.
Dobrou chuť!