Diety

Rostlinné klíčky – zdroj vitamínů, enzymů a živé energie

Při klíčení semen probíhají v rostlinách nejaktivnější životní procesy a mobilizují se v nich nejhodnotnější látky. Rozvíjející se klíčky obsahují množství vitamínů, biologicky plnohodnotných rostlinných bílkovin, lecitin, minerální látky, stopové prvky, sacharidy a balastní látky.

Rostlinné klíčky – bohatý zdroj enzymů

Rostlinné klíčky představují nejbohatší zdroj enzymů podporujících trávení, díky čemuž organismus může velmi dobře zpracovat. Klíčení je nejlepší způsob, jak se přesvědčit, že nejzdravější potraviny jsou ty, které vznikají přirozeným procesem a ne ty, které házíme do košíků z regálů nebo chladicích boxů v obchodních domech. Klíčky mohou pomoci nahradit nedostatek čerstvé rostlinné potravy zejména v zimním a jarním období.

Jaká semena lze nakličovat?

Na klíčení lze použít většinu dostupných semen. Nejlépe klíčí čočka, fazole mungo, řeřicha, pšenice a semínka ředkvičky; na klíčení jsou také vhodná slunečnicová, sezamová a dýňová semínka, pohanka, len, většina bobů (např. sojové), hrách, mandle, oves, žito, ječmen, kukuřice a proso. Samozřejmě, semena určená na klíčení musí mít neporušenou slupku, měla by být co nejčerstvější, nepoškozená a chemicky neošetřená.

Jak klíčit semena?

Samotné klíčení je jednoduché. Potřebujete několik skleněných nádob na zavařování, pitnou vodu a čerstvá semena

  • Semena propláchněte, nasypejte do skleněné nádoby a asi na 12 hodin (na noc) zalijte vodou. 
  • Po uplynutí této doby vodu slejte, pokud v nádobě nezůstala žádná voda, znamená to, že jí příště musíte dát do nádoby více. (Voda, kterou slejete je vhodná na zalévání rostlin.) 
  • Semena ve skleněné nádobě znovu dobře propláchněte a zbytek vody nechte okapat, nadbytek vlhkosti v této fázi může způsobit plesnivění semen. 
  • Proplachování opakujte každých 12 hodin (ráno a večer). 
  • Nádobu s klíčky ponechte v teple (kolem 21 stupňů Celsia) a ve tmě. 

Semena začnou klíčit v průběhu 36 hodin, za 3-4 dny by měly být klíčky dostatečně dlouhé a vhodné ke konzumaci. 

Použití klíčků

Klíčky můžete spotřebovávat okamžitě, nebo skladovat v ledničce ve vzduchotěsných nádobách.

Využití klíčků v kuchyni může být různé. Dají se používat stejně jako syrová zelenina, do salátů, jako příloha ke všem jídlům

Obilné klíčky jsou vhodné do obilných kaší, ovocných salátů a podobně. 

Některé druhy klíčků mají specifickou chuť a lze je používat jako koření

Klíčky tepelně upravovat není vhodné – tím se z nich ztratí nejcennější látky. Byla by určitě škoda “zabíjet” vařením tuto živou potravu. Přeji hodně štěstí při klíčení a dobrou chuť.

Milena

Tak to jsem já. Milena. Ta, co píše.

Související články

Back to top button