Když nás popadne touha po zdravém jídle, často se začneme pídit po složitých receptech nebo receptech plných tzv. superpotravin. A přitom stačí obyčejné, dobře upečené kuřátko na bylinkách, které bude dietní, zdravé, a navíc uspokojí naše chuťové buňky. Tak pojďme na to!
Kuře na tymiánu a rozmarýnu
Ingredience
Celé kuře, 2 jarní cibulky, 1 lžička mleté papriky, česnek, půl lžičky pepře, 2 lžičky majoránky, 5 větviček tymiánu, 2 větvičky rozmarýnu, chilli, hořčice, olej, sůl.
Postup
- Tymián a rozmarýn omyjte a opatrně osušte.
- Větvičky tymiánu otrhejte do misky, přidejte mletou papriku, česnek, pepř, majoránku, chilli, olej a hořčici.
- Vše důkladně promíchejte a podle chuti osolte.
- Kuře podle potřeby očistěte, nasolte a zevnitř potřete připravenou pastou.
- Pastu vetřete i pod kůži kuřete a takto upravené maso nechte odležet pěkně v chladu.
- Očistěte cibulky a vložte je spolu se zbylým tymiánem a rozmarýnem dovnitř kuřete.
- Kuře vložte na pekáč, přelijte 100 ml vody a pečte přibližně dvě hodiny při 150 stupních Celsia.
- Poté pekáč vyndejte z trouby, kuře důkladně potřete olejem, zvyšte teplotu na 180 stupňů Celsia a za občasného obracení a podlévání pečte až do změknutí.
- Nakonec zvyšte teplotu na 200 stupňů Celsia a z obou stran nechte vypéct kůrčičku.
Kuře podávejte se zelím a bramborem, rýží nebo knedlíkem (pokud vám nevadí pár kalorií navíc). Záleží jen na vaší chuti a vašich preferencích.
Kuřecí stehna na majoránce
Ingredience
Kuřecí stehna, cibule, česnek, majoránka, sladká paprika, pepř, máslo, voda.
Postup
- Kuřecí stehna osolte, opepřete, posypte sladkou paprikou, kari kořením a majoránkou.
- Vložte do pekáče, zasypejte nakrájeným česnekem a cibulkou nakrájenou na kolečka.
- Přidejte máslo, zalijte vodou a pečte v troubě asi tři čtvrtě hodiny přikryté, potom nechte půl hodiny dopéct jen tak.
Kuřecí stehna na majoránce nejvíce chutnají s bramborem na všechny způsoby, nebo jen tak s chlebem.