Jahody jsou doslova přehlíženou superpotravinou. Nabízejí spoustu kvalitních živin, které do sebe dostanete už z malé porce.
Co je sladké, to je špatné? Tato rovnice v případě jahod rozhodně neplatí. V následujících řádcích vám proto ukážeme, jaké toto ovoce nabízí benefity a proč byste je měli jíst i vy.
Složení jahod
Pojďme se ale nejprve podívat na složení. Na první pohled se to nemusí zdát, ale jahody tvoří z 90 % voda. I díky tomu tedy dokáží skvěle osvěžit. Pokud tedy sníte 100 g jahod, dostanete do sebe 158 kJ energie. Nejvíce jsou zastoupeny především sacharidy, kterých uvnitř jahod najdete hned 8,6 gramů. Z nich hned 6 gramů tvoří jednoduché cukry.
Necelých 9 gramů sacharidů ale není tak velké množství, obzvlášť pokud si to porvnáte s jinými pochoutkami. V jahodách je navíc zastoupena i vláknina. Z celkové hmotnosti zastupuje zhruba 2 %. Co v jahodách ale nenajdete, jsou tuky a bílkoviny. Těch má totiž jedna porce jahod jen 0,8 g (bílkoviny) a 0,4 gramů. Jestliže to s jejich konzumací nebudete přehánět, rozhodně se jedná o kvalitní zdroj živin.
Skvělý zdroj vitamínů
Jahody se přitom mohou pochlubit bohatým obsahem vitamínů a minerálních látek. Obsahují především vitamín C, kterého uvnitř jedné dávky naleznete až 66 g. To je více než u některých citrusových plodů. Kromě „céčka“ do sebe dostanete i bohaté množství vitamínu K, vitamínu E, betakarotenu, kyselinu listovou, riboflavin nebo vitamín B5. Jahody jsou také skvělým zdrojem draslíku a železa. Kromě toho obsahují i menší množství fosforu, hořčíku a vápníku.
Jestliže si tedy chcete pochutnat, pak jsou jahody naprosto dokonalé. Dát si přitom můžete i alternativní výrobky z jahod. U nich ale přijdete o některé živiny. Zkuste například lahodné jahody mrazem sušené. Jahody mrazem sušené jsou skvělým a křupavým zákuskem nejen ve chvíli, kdy dostanete chuť na sladké. A co takhle zkusit jahody v čokoládě? Možností je spousta. Záleží tedy jen na vás, po jaké variantě sáhnete.