Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Zdravé recepty

Jak podplatit jarní únavu? Zkuste to medem!

Trápí vás jarní únava? Pár lžiček medu to spraví! Jarní únava si s medem totiž moc nerozumí. A to je dobře. Už naše babičky med považovaly za všelék

Med jako sladidlo

Med býval díky vysokému podílu cukru až skoro do 17. století pro naše předky hlavním sladidlem a dodnes je výtečnou náhradou řepného i třtinového cukru. Pokud si budete přidávat med do čaje, vždy počkejte, až čaj nebude příliš horký. Jedině tak zachováte nejvíce prospěšných antibakteriálních a antiseptických látek, vitamínů a minerálů.

Kolik druhů medu existuje?

Známe pouze dva druhy medu: květový a medovicový (lesní). 

  • Květový med vzniká z nektaru rostlin.
  • Medovicový med vzniká ze šťávy, kterou vylučují mšice. Ty lezou po rostlinách, nabodávají jejich rostlinná pletiva, z nichž vysávají šťávu, a to, co projde přes jejich trávicí trakt, poslouží jako základ medovicového neboli lesního medu. Nádherné tmavé zbarvení medovicového medu je způsobeno barvivy obsaženými v míze lesních dřevin. 

Další označení medu závisí na tom, jaké rostliny včely pro sběr nektaru použily – například lipový, akátový a podobně.

Pokud po otevření sklenice medu uvidíte na jeho povrchu vrstvičku připomínající škraloup, nelekejte se – jde o zbytky pylu, které se tam dostanou při vytáčení medu.

Městský a venkovský med

Hledáte-li rozdíl mezi takzvaným městským a venkovský v medem, pak vězte, že záleží pouze na skladbě květů, ze kterých včely sbírají nektar. “Městský med” není méně kvalitní. Městské včely musejí jen nalétat větší vzdálenosti, jelikož jsou vhodné rostliny rozesety na větší ploše. 

Kupujte český med, který je opravdu český

Pokud preferujete med český, pozorně čtěte etiketu, aby pocházel z České republiky, nikoli aby byl v tuzemsku pouze stočený do sklenic a přitom jeho původ byl ze “zemí mimo EU”.

Milena

Tak to jsem já. Milena. Ta, co píše.

Související články

Back to top button